Henkilöautokyyti yllättävän yleinen lyhyilläkin koulumatkoilla

9.12.2016

Tampereen kaupunkiseudun koulumatkakysely julkaistiin

Vaikka Tampereen kaupunkiseudulla koululaiset kulkevat koulumatkansa pääsääntöisesti ympäristön kannalta kestävillä liikkumistavoilla, on kouluun henkilöautolla kuljettaminen yllättävän yleistä. Vatialan koulu Kangasalla ja Naistenmatkan koulu Pirkkalassa kampanjoivat tehokkaasti kävelyn ja pyöräilyn puolesta.

Tänään julkaistu kyselytutkimus selvitti oppilaiden ja vanhempien näkemyksiä koulumatkoista, niiden turvallisuudesta ja tarvittavista parantamiskohteista.

Vaikka alle 3 km matkalla kävely tai pyöräily on lähes kaikille mahdollinen kulkutapa, autolla kouluun kuljettaminen on yleistä. Lyhyillä matkoilla kouluun kuljetetaan eniten oppilaita Lempäälässä (talvella 35 %), Vesilahdella (32 %) ja Pirkkalassa (27 %). Omatoimisimmin kuljetaan puolestaan Kangasalla (12 % kuljetetaan) ja Ylöjärvellä (14 %).

Loppuvuodesta 2015 toteutettuun kyselyyn saatiin kaikkiaan 10 410 vastausta. Kysely antaa yleiskuvan kaupunkiseudun koululaisten liikkumisesta ja kuntien välisistä eroista liikkumistavoissa. Kysely on tarkoitus tehdä jatkossa kolmen vuoden välein.

Peruskoululaiset kulkevat pääsääntöisesti kestävillä liikkumistavoilla eli kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä. Syksyllä näillä keinoin kulkee 89 % peruskoululaisista ja talvella 85 %. Talvella merkittävin muutos on siirtyminen pyöräilystä kävelyyn. Toimivan pyörän omistaa lähes jokainen peruskoululainen. Toisen asteen opiskelijoilla pyöriä on selvästi vähemmän.

– Kysely antaa yleiskuvan koululaisten liikkumisesta seudulla ja kuntien välisistä eroista. Kunnissa ja kouluissa tuloksia voidaan hyödyntää esim. koulujen liikenneympäristöjen kehittämisessä tai pyöräilyn ja kävelyn kampanjoiden tehokkuuden mittaamisessa, kertoo liikennejärjestelmäinsinööri Katja Seimelä.

Vastaajat nimesivät kartalle yhteensä yli 5 000 liikenteen ongelmakohdetta. Ongelmat koskivat etenkin kadun ylittämistä, vilkasta liikennettä ja autojen ajonopeuksia.

Kaupunkiseudulla on tavoitteena lisätä kestäviä arjen liikkumistapoja. – Asukasmäärän ja liikkumisen kasvaessa maa-alaa halutaan käyttää mieluummin viihtyisään elinympäristöön kuin lisääntyvään autoliikenteeseen. Toimiva joukkoliikenne lisää liikkumisen tasa-arvoisuutta, esim. kouluikäisten mahdollisuuksia liikkua itsenäisesti harrastuksiin.

Kyselyyn saivat vastata kaikki kaupunkiseudun kahdeksan kunnan peruskoululaiset, lukiolaiset ja Tredun opiskelijat sekä koulurakennuksissa käyvät esikoululaiset.

Vatialan koulu sai huippuhyvät tulokset

Yksi koulu oli kyselyssä yli muiden: Vatialan koulu Kangasalla. Vatialan koulun oppilaat liikkuvat kyselyn tulosten perusteella sataprosenttisesti kestävillä kulkutavoilla ja lähes kaikki kävellen ja pyöräillen (syksyllä 2 % ja talvella 5 % joukkoliikenteellä). Rehtori Mari Saarikko kertoo, miten tämä on mahdollista:

"Muistuttelemme aina syksyllä lasten liikkumisesta viesteillä ja vanhempainyhdistyksen kokouksessa. Kampanjoitakin on vuosien varrella ollut erilaisia liittyen pyöräilykypärään tai omin jaloin kuljettuihin koulumatkoihin. Aktiivisimmat luokat ovat saaneet kivoja palkintoja. Olemme myös ohjeistaneet huoltajat jättämään oppilaat aamuisin kauemmaksi pysäkillä - tätä perustelemme turvallisuudella."

"Suhtaudumme muutenkin myönteisesti oppilaiden pyöräilyyn ja pidämme pyörien huoltotunteja. Oppilailla on välillä taitoratojakin ajamiseen koulun pihassa."

Saarikon mukaan lapsia kannattaa kannustaa liikkumaan omin jaloin.

"Lapset ovat usein rauhallisempia, kun ovat saaneet haukata aamulla happea koulumatkalla.  Itse ajattelen niin, että tulee luottaa huoltajien arviointikykyyn pyöräilyasiassa. Vanhemmat tietävät, koska heidän lapsensa pystyy pyöräilemään kouluun. Liikkumisen iloa!"

Koululaiset innostuivat kampanjasta Pirkkalassa

Pirkkalassa Naistenmatkan koulun vanhempainyhdistyksen ja opettajien kampanjointi on tuottanut hienoja tuloksia. Opettaja Timo Saarinen:
"Kysely avasi silmät. Sen perusteella liian moni koululaisistamme tuli kouluun henkilöauton kyydillä, joten saimme reilusti lisämotivaatiota kampanjoinnille."

Vanhempainyhdistys haastoi marraskuussa kaikki 0.–6. luokkien oppilaat ja kodit koulumatkan liikkumiskampanjaan.

"Olemme juuri saaneet hienot tulokset: 85 % koulumatkoista tehtiin liikunnallisesti kampanja-aikana. Tämä on paljon enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Oppilaat saavat vanhempainyhdistykseltä palkinnoksi liikuntapisteiden keräämisestä biljardipöydän, pöytäfutiksen ja ilmakiekkopelin."

"Muutos totuttuihin toimintamalleihin vaatii työtä ja nyt olemme vasta pääsemässä vauhtiin. Koulumatkaliikunta on niin suuri osa lapsen päivittäistä liikunta-annosta, että haluamme todellakin panostaa tähän. Kampanjat herättävät miettimään toimintamalleja ja varmasti ideoimme jatkossakin uusia tempauksia vanhempien ja oppilaiden kanssa", Saarinen kertoo.

Lisätietoja:

Katja Seimelä, Tampereen kaupunkiseudun liikennejärjestelmäinsinööri,
p. 040 503 4237 tai katja.seimela@tampereenseutu.fi

Mari Saarikko, Kangasalan Vatialan koulun rehtori,
p. 040 133 6749 tai mari.saarikko@kangasala.fi

Timo Saarinen, Pirkkalan naistenmatkan koulun opettaja,
p. 040 519 8699 tai timo.saarinen@pirkkala.fi

Koulumatkakyselyn tulokset löytyvät täältä.

« Takaisin