Seutupäivä 2017

Vuoden 2017 Seutupäivää vietettiin torstaina 1.6.2017 Vesilahdessa, Narvan Museo- ja markkina-alueella. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tilaisuudessa oli esillä Tampereen kaupunkiseutu 100 vuotta -näyttely, johon oli koottu kunnista merkittäviä tapahtumia vuosilta 1917-2017.

 Vesilahden ohjelmanumerot saivat paljon kiitosta, erityisesti kunnanjohtaja Erkki Paloniemen lausuntaesitys "Tampereen kaupunkiseudun korttipakka"

 

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KORTTIPAKKA

Tämä on uusi tarina. Tampereen kaupunkiseudulla tapahtui näin.

Oli oltu pitkällä kokous- ja seminaarimatkalla ja seutuhallitus oli tullut pieneen kokoushuoneeseen. Seuraava päivä oli seutupäivä ja seutuhallituksen puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen komensi seutupäättäjät kokouspöydän ääreen. Kun seutusihteeri Juhani Pohjonen kertasi kokouksen esityslistan, niin ne, joilla oli seutustrategia ja rakennesuunnitelma ottivat ne esiin.

Mutta yhdellä seutupäättäjällä ei ollut muuta kuin korttipakka, jonka hän levitti eteensä kokouspöydälle. Puheenjohtaja Ikonen huomasi kortit ja sanoi: Seutupäättäjä! Kortit pois!

Kokouksen jälkeen seutupäättäjä joutui julkisuuden armottomaan valokeilaan ja vietiin Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokisen eteen. Päätoimittaja kysyi: Perustelkaa tekonne, muuten rankaisen teitä kovemmin kuin ketään on Aamulehden 136 vuoden historiassa koskaan julkisuudessa rankaistu! Seutupäättäjä vastasi: Herra Päätoimittaja, olen ollut seudun marssilla vuosikymmenen. Eikä minulla ole seutustrategiaa eikä rakennesuunnitelmaa, mutta toivon, että ymmärrätte vilpittömän selvitykseni.

Näin sanoen seutupäättäjä aloitti kertomuksensa:

Katsokaas, herra päätoimittaja, kun näen ässän, muistan, että on vain yksi Tampereen kaupunkiseutu,

kakkosesta muistan, että Tampereen seudulla on kaksi vahvaa osaa, Tampereen kaupunki ja kehyskunnat.

Kun näen kolmosen, ajattelen Seppo Rantasta, Timo P. Nimiestä ja Anna - Kaisa Ikosta.

Kun näen nelosen, tulevat mieleeni neljä seudun tulevaisuuden visioijaa; Pentti Sivunen, Reija Linnamaa, Risto Koivisto ja toivottavasti tulevaisuudessa Lauri Lyly.

Kun näen viitosen ajattelen viittä seudun yhteistyön erinomaista hedelmää; seutukuntayhtymä, Tredu, joukkoliikenne, tietotekniikka ja rakennesuunnitelma.

Kun näen kuutosen, tulee mieleeni kuusi seudun eläköitynyttä kuntajohtajaa; Lasse Eskonen, Markku Rahikkala, Pentti Sivunen, Jukka Mäkelä, Olli Viitasaari ja Risto Koivisto.

Kun näen seiskan, muistan, että Vesilahti tuli seitsemäntenä kuntana mukaan seutuyhteistyöhön.

Kun näen kahdeksikon, ajattelen niitä kahdeksaa kunta, jotka Sote pelasti kuntarakenneuudistukselta. Ne ovat Tampere, Nokia, Ylöjärvi, Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Orivesi ja Vesilahti.

Kun näen yhdeksikön ajattelen kaupunginjohtaja Jarmo Rantasta, joka loi seutuyhteistyön perustaa. Yhdeksän kymmenestä ei edes kiittänyt häntä siitä.

Kun näen kympin, ajattelen valtiovallan antamaa kouluarvosanaa Tampereen kaupunkiseudun erinomaisesta seutuyhteistyöstä.

Kun näen kuninkaan, ajattelen, että seuduista ehdoton ykkönen valtakunnassa on Tampereen kaupunkiseutu.

Ja kun näen kuningattaren, ajattelen seutujohtaja Päivi Nurmista, joka on Tampereen kaupunkiseudun kuningatar.

Sotilas on paholainen ja huonon seutuyhteistyön irvikuva.

Kun lasken yhteen korttipakan pisteet, saan tulokseksi 364.

Niitä on vain kaksi vähemmän kuin Kalle Kiili sai kuntavaaleissa ääniä Tampereen kaupunginvaltuustoon.

Kortteja on 52. Yhtä monta kuin on Vesilahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Lumialla ikävuosia.

Maita on neljä, yhtä monta kuin on kaupunkeja Tampereen kaupunkiseudulla.

Kuvakortteja on yhteensä 12, yhtä monta kuin Ylöjärven kokoomus tai Kangasalan demarit saivat valtuutettuja uusiin valtuustoihinsa.

Kussakin maassa on 13 korttia, yhtä monta kuin on seutuhallituksessa jäseniä.

Kuten huomaatte, herra päätoimittaja, korttipakka on minulle seutustrategia, almanakka ja rakennesuunnitelma.

Hyvät kuulijat, tämä tarina on tosi!